Over ons
Echo mocht niet meer spreken. Ze werd gestraft en mocht vanaf dan alleen maar de woorden van anderen herhalen. Uit eenzaamheid en gekwetstheid trekt ze zich terug in een grot. Daar blijft ze tot in de eeuwigheid het laatste woord van anderen herhalen. De reden voor de straf was onredelijk. Ze sprak te veel en leidde daarmee de ruziemakende goden af.
Ze mocht geen ruimte innemen en ze mocht niet spreken. Ze kon alleen het laatste woord van een ander herhalen. Overlevers van kindermishandeling kunnen zich herkennen in Echo. Wat je in herhaling hoort of zegt, wordt waarheid. ‘Jij bent niets waard’, ‘zwijg hierover’, ‘je bent te veel’. Een gevoel van eenzaamheid en geïsoleerd zijn, maken het vaak moeilijk om een uitweg uit de grot te vinden.
Het blijft een levenslange zoektocht voor overlevers van kindermishandeling om opnieuw ruimte in te nemen met een eigen waarheid. Echo lotgenotenwerking reikt je de hand om weerklank te geven aan jouw stem, jouw verhaal. Laat ons de echo van de ervaring doen galmen voor onszelf, partners en de samenleving.
Je bent niet alleen.
Het is oké.
Je bent veilig.
Je mag er zijn.
We horen je.
We steunen je.
Jouw stem is belangrijk.
Help ons allen om beter te doen.
We gaan samen voor groei en herstel.
Ontstaan Echo
Eind 2020 startte Echo binnen het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK) met de lotgenotenwerking. Het VECK stond in voor de ondersteuning om de werking kwaliteitsvol op te starten.
Het momentum was er. De documentaire ‘als je eens wist’ van Hilde Van Mieghem bracht des te meer naar boven welke sporen kindermishandeling in een volwassen leven nalaat. Kindermishandeling is een groot probleem in Vlaanderen waar nog een hardnekkig taboe rond hangt.
Op basis van literatuur, goede praktijken en de inbreng van Trefpunt Zelfhulp werd een analyse gemaakt van de noden en mogelijkheden rond een lotgenotenwerking rond kindermishandeling. Deze inzichten werden gebundeld in een eenmalig themanummer en een conceptnota.
Ervaringsdeskundigheid is een prioriteit en een fundamenteel onderdeel van wat we expertise noemen. We moeten de ervaring volmondig betrekken bij de verdere ontwikkelingen. We hebben het nodig voor kinderen die nu geweld meemaken, voor volwassenen die nu omgaan met de trauma’s uit het verleden, voor de professionals die hulp moeten bieden en voor het beleid en de hele samenleving die kansen voor zichzelf en haar leden wil bieden.
Teamwerk
Echo-Lotgenotenwerking bestaat uit een mooi kernteam van vrijwilligers ervaringsdeskundigen en een coördinator met een overeenkomst bij het VECK.
De werking geniet daarbij steun van het Trefpunt Zelfhulp, het Family Justice Center Antwerpen en verschillende partners.
Iedereen (m/v/x), met elke achtergrond, is welkom. Kindermishandeling komt overal voor en kent geen grenzen. Twijfel je nog steeds of je met jouw verhaal, identiteit of achtergrond welkom bent? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.